DAUPHIN
photo © Jan Horáček

Staročeská myslivecká kuchyně

Současně s kuchařkou Hlemýždi ve světových kuchyních vydalo nakladatelství Dauphin v prosinci loňského roku Staročeskou mysliveckou kuchyni. Na své si tu přijdou všichni. Myslivci: jelení hřbet s estragonem, jelení eskalopy s kořenovou omáčkou, srnčí řízky s kapari, srnčí játra pečená, zaječí paštika, kančí žebírka s jablky, kančí cemr pečený, kančí roláda, sele na rožni, kamzičí hrudí se smrži, králičí sekaná, koroptev se zelím, křepelky v papilotách, bažant s kaštanovou kaší, jeřábek pečený na pánvi, slučí salmy, kachna na víně, husa s račí míseninou, frikasé z kvíčal, divoký holub nadívaný.

Zkrátka nepřijdou ani pytláci: marinovaný drop, labuť se smetanou, vydra dušená a pro odvážlivce, kteří jsou ochotni se za soumraku plížit s kuší po šumavském národním parku, je tu tetřeví guláš.

Druhá polovina kuchařky uspokojí rybáře: kapr pečený na sardelovém másle, štika v rosolu, lososí matelot, úhoř uzený, pstruh pečený, candát kořeněný, mník roštěný, lín s petrželí, karas s koprem, sumec na modro.

Pro nás, co kupujeme divočinu v myslivecké prodejně v Jungmannově ulici, připadá do úvahy zřejmě nejsnadněji sehnatelné daňčí.

Daňčí kýta s polevem

Sblánkovaná kýta protká se slaninou a šunkou. Dno kuthanu vyloží se řízky slaniny, šunky a telecího masa, přidá se veškeré koření, sůl, několik koláčků cibule, citrónová kůra, několik jalovců, jedna mrkev, pastinák, tymián, bobkový list, potom kýta vloží se do kuthanu a pokryje se opět řízky slaniny, šunky a telecího masa. Nakonec přilije se _ polévky, _ smetany a kýta upeče se do měkka, přičemž zavlažuje se máslem.

Michal šanda, Dobrá adresa, č. 1, 2014