Vaření

Roman Tadič  Indiánská kuchařka, recepty indiánů amerického Jihozápadu a Velkých planin

  • O Apačích, Navazích, Komančích a Siouxech víme leccos, ale co jedli, když si právě nedopřávali kukuřičné placky nebo bizoní pečínku? A co na jejich stolech objevíme dnes?

  • Pokud vás zajímá, co si počít s vidlorohem a křepelem, jak přichystat dobrotu z muchovníku nebo modré kukuřice, či jak se vaří čaj z chvojníku, tato kuchařka je jednou z mála knih, které vám odpoví.

  • Všem českým indiánům recepty na bizoní pečeni stejně jako na pemikan, orobincové koláčky, střemchový dort, indiánské placky na sto způsobů, špenát z tykvových květů, polévku s žaludovou moukou nebo navažský čaj.

  • Téměř 200 receptů s doporučeními na suroviny a ingredience dostupné v naší zemi.

  • Vybral a sestavil Roman Tadič.

  • Náklad 1000 ks, V8 130 x 200 mm, 296 stran

  • ISBN: 978-80-7272-777-3, ISBN: 978-80-7272-778-0 (pdf), ISBN: 978-80-7272-779-7 (ePub)
  • Cena: 328 Kč (včetně DPH 10%)
  • Tato kniha vyšla v uplynulém měsíci. Podívejte se i na další nedávno vydané tituly.

Stella Zázvorková, Tomáš A. Princ  Poslední kuchařka Stelly Zázvorkové

  • Poslední kuchařka Stelly Zázvorkové vznikla na základě osobních rozhovorů s velkou českou herečkou těsně před její smrtí. Sestává z autentických receptů, které ji proslavily mezi jejími přáteli a zařadily ji do zlatého fondu české kuchyně. Kniha je důstojnou vzpomínkou na paní Stellu jako na člověka, který vedle své profese měl rád i plný život, jehož součástí je i kulinářské umění.

  • Edice Strictly commercial

  • Náklad 1000 ks, vázané s lesklým laminem, 120 stran

  • ISBN: 80-7272-077-5
  • Cena: 189 Kč (včetně DPH 10%)
  • Tato kniha vyšla v edici Dauphin komerční.

Miroslav Raab  Molekulární kuchyně

  • Chemie v kuchyni i na talíři.

  • Záhady, tajemno a dobrodružství odehrávající v hrncích, pekáčích, pánvích, sklínkách i sklenicích.

  • Martyrium civilních molekul při jejich „transmutaci“ v lahůdku.

  • Není to běžná kuchařka. Je to snadno srozumitelné vyprávění o chemický dějích probíhajících při vaření doplněné základním vysvětlujícím chemickým aparátem. Zvláštní pozornost je věnována i způsobům jak jíme a jídlo chutnáme – tedy psychologii jídel a nápojů. Ač samotný název knihy k tomu nabádá autor se záměrně vyhýbá módnímu trendu molekulární zážitkové gastronomie, není v jejím kontextu důležitý.

  • Kniha pro profesionály i adepty umění kuchařského, kniha pro každého přemýšlivého čtenáře – kuchaře inspirující ku vlastním experimentům a výbojům.

  • Na tuto knihu upozorňují Čítarny.

  • Náklad 1000 ks, V8 130 x 200 mm lesklé lamino, 152 stran

  • ISBN: 978-80-7272-589-1, ISBN: 978-80-7272-590-8 (pdf), ISBN: 978-80-7272-591-5 (ePub)
  • Cena: 248 Kč (včetně DPH 10%)
  • Tato kniha vyšla v edici Sporáček.

Jiří Sádlo, Farid Dahbi  Mlsné čenichání jihovýchodním směrem

  • „Nevěřte této knize! Copak by někdo normální sypal do karbanátků skořici?“

  • Kniha psaná brutálním jazykem okraje velkoměsta si hraje s chutěmi i češtinou, ale i s literárními styly, ba co i s etnickými a kulturními rozdíly. Kuchařku zaměřenou na Balkán a Blízký východ napsali dva sousedi podle toho, co si doma sami vaří. A vykouzlili podivuhodný svět, kde se potkává skořice s koprem, zelí je hloupé, salát obsahuje fialky, psi pláčou při krájení cibule a zmijí maso je pomalu dušeno v jogurtu. K literárnímu stylu Orientu patří i množství odboček, prolínání receptů s poezií a historkami a jejich rozbíhání do kaleidoskopu kulinárních variací.

  • Na tuto knihu upozorňují Čítarny.

  • Náklad 1000 ks, V8 lamino 130 x 200 mm, 206 stran

  • ISBN: 978-80-7272-589-2, ISBN: 978-80-7272-590-8 (pdf), ISBN: 978-80-7272-591-5 (ePub)
  • Cena: 248 Kč (včetně DPH 10%)
  • Tato kniha vyšla v edici Sporáček.

Viktor Faktor  Hlemýždi ve světových kuchyních

  • Bože, jaká krásná, svůdná jídla jsou na světě!
    Heinrich Heine, Obrazy z cest

  • Hlemýždě konzumuje lidstvo od nepaměti. Přesněji řečeno, šneky jedli už naši chlupatí lidoopí prapředkové, a pak už nám to tak zůstalo. S hlemýždi se můžeme setkat na jídelních lístcích vybraných restaurací mnoha zemí. Pokud si chcete hlemýždě připravit doma sami, naleznete zde základní receptůru i celou řadu receptů z různých zemí.

  • Přečtěte si recenzi na tuto knihu z Dobrá adresa.

  • Vybavil Jiří Sádlo.

  • Náklad 1000 ks, V8 130 x 200 mm lamino, 248 stran

  • ISBN: 978-80-7272-457-4, ISBN: 978-80-7272-555-7 (pdf), ISBN: 978-80-7272-556-4 (ePub)
  • Cena: 248 Kč (včetně DPH 10%)
  • Tato kniha vyšla v edici Sporáček.

Růžena Záborská  Myslivecká kuchyně staročeská

  • Nejen pro čas honů, naháněk a lovů a nejen zvěřina ale i ryby a lesní plody pro všechny, kteří rádi vaří tradičně a krásně.

  • Všem lovcům, myslivcům, hajným, forštům, lesníkům českým i moravským přátelům lesních samot i plných kouřících mís, jejich chotím i hospodyňkám přinášíme knihu staročeských receptů jak chutnou krmi z darů našich hvozdů připraviti.

  • Sbírka nejlepších předpisů pro kuchyňskou úpravu veškerých druhů zvěřiny, masa, ryb, raků, žab, hlemýžďů, jakož i hub a lesního ovoce.

  • Více jak 1000 receptů doplněných dobovými rytinami, rejstříky a vysvětlivkami.

  • Přečtěte si recenzi na tuto knihu z Dobrá adresa.

  • Náklad 1000 ks, V8 150 x 215 mm lamino, 380 stran

  • ISBN: 978-80-7272-458-1, ISBN: 978-80-7272-559-5 (pdf), ISBN: 978-80-7272-560-1 (ePub)
  • Cena: 368 Kč (včetně DPH 10%)
  • Tato kniha vyšla v edici Sporáček.

Čeněk Zíbrt  Pivo v písních lidových a znárodnělých I

  • Nynějším pivařům ku poučení i bujarému zpěvu podle vydání z roku 1909 vyšlému jako příloha časopisu Sládek, neodvislého týdenníku pivovarského, podává znamenitý pivař Jakub Šofar, jenž knihu tuto též okomentoval a náležitostmi vybavil.

  • Díl tento prvý Piva v písních obsahuje úvodních 250 z celkových 700 lidových, znárodnělých či umělých písní o pivu z první dekády 20. století, tedy v belle époque, v krásných časech.

  • O této knize informuje Portál české literatury.

  • Vybaveno předmluvou Jakuba Šofara.

  • Náklad 1000 ks, V2 130 x 200 mm, 250 stran

  • ISBN: 978-80-7272-453-6, ISBN: 978-80-7272-547-2 (pdf), ISBN: 978-80-7272-548-9 (ePub)
  • Cena: 248 Kč (včetně DPH 10%)
  • Tato kniha vyšla v edici Sporáček.

  • Vychází současně elektronicky:


Josef Bittermann  Velký český kuchařský lexikon

  • Kniha knih českých kuchařů, aristokratů a snobů - více než 5000 receptů aristokracie, bohatých měšťanů, slavných šéfkuchařů velkých hotelů a proslulých restaurací, úspěšných umělců a v neposlední řadě i snobů a zbohatlíků.

  • Výběr pokrmů, od předkrmů a polévek až k moučníkům, se zaměřuje na francouzskou hauté cuisine, jak se ustálila před Velkou válkou, mj a jak se tříbila a doplňovala ve dvacátých a třicátých letech 20. století. V knize však jsou zahrnuty recepty pokrmů německých, rakouských, italských, anglických, ruských, polských, španělských, ukrajinských, tureckých, srbských, skandinávských, českých a dalších národů.

  • Nečekaný dar nebo náhodný, rozmarný nákup bažanta, husích jater, srnčí kýty, candáta nebo jiné ryby či artyčoků nebo chřestu lze konzultovat s Velkým českým kuchařským lexikonem, vybrat si z desítek a mnohdy i stovek způsobů, jak je nejen chutně, ale i vkusně připravit a uspokojit tak nejen vlastní gourmetské sklony, ale i oslnit ty, na nichž nám záleží.

  • Uživatelsky upraveno a rozšířeno podnětným vysvětlujícím aparátem. Redigoval, úvodním slovem a patřičnými vysvětlivkami vybavili Viktor Faktor a Jiří Sádlo.

  • Přečtěte si recenzi na tuto knihu z časopisu Wine & Degustation (č. 3, 2013).

  • Náklad 1000 ks, V8 lesklé lamino 165 x 240 mm, 1000 stran

  • ISBN: 978-80-7272-430-7, ISBN: 978-80-7272-514-4 (pdf), ISBN: 978-80-7272-515-1 (ePub)
  • Cena: 998 Kč (včetně DPH 10%)
  • Tato kniha vyšla v edici Sporáček.

  • Vychází současně elektronicky:


Čeněk Zíbrt  Česká kuchyně za dob nedostatku

  • Vaření z lokálních, původních zdrojů, s prázdnou kapsou a hlavou plnou ideálů se znovu dostává ke slovu, a s ním i tato kniha.

  • Desítky receptů pro všechny zájemce o kuchyni nouze aneb kterak lze z lišejníků, bukvic, hlemýžďů a žab vyžíti. V době trvající krize recepty stále aktuální. Potěší však i zbohatlické gurmány u moderních sporáků či alternativní zdravoživotnístylohledače, kteří mohou společně experimentovat s netradičními bylinami a surovinami. Jedná se tak o první kuchařskou knihu budující stálý sociální smír.

  • Tuto knihu doporučují Čítarny.

  • Přečtěte si recenzi na tuto knihu z časopisu Wine & Degustation (č. 11, 2012).

  • Třetí počin v edici Sporáček.

  • Původní ilustrace.

  • Redigoval, úvodním slovem a patřičnými vysvětlivkami vybavili Viktor Faktor a Jiří Sádlo.

  • Náklad 1000 ks, V8 lesklé lamino 130 x 200 mm, 228 stran

  • ISBN: 978-80-7272-420-8, ISBN: 978-80-7272-312-6 (pdf), ISBN: 978-80-7272-313-3 (ePub)
  • Cena: 268 Kč (včetně DPH 10%)
  • Tato kniha vyšla v edici Sporáček.

  • Vychází současně elektronicky:


*Čeněk Zíbrt  Staročeské umění kuchařské

  • Staročeské umění kuchařské historika dr. Čeňka Zíbrta, je impozantním dílem. Nikdo neučinil pro zmapování dějin českého kuchařského umění více než on. Díky zachovaným kuchařkám, počínaje rukopisnou kuchařkou z 15. století a konče Knihou kuchařskou Kateřiny Koniášové z roku 1712, které shromáždil Čeněk Zíbrt ve svém nedostižném a nedoceněném díle, vydaném nepatrným nákladem „Staré gardy mistrů kuchařů“ v Praze roku 1927, a pak znovu v malém nákladu v roce 1968, máme možnost si učinit představu, jak jedla v průběhu staletí šlechta, a bohatí měšťané, kteří ji napodobovali. Nové revidované vydání tohoto díla je třeba proto pokládat za podnětný a potřebný počin, který významně obohatí a prohloubí povšechnou informovanost o skutečné staročeské kuchyni, za kterou bývá často mylně vydávána lidová kuchyně po příchodu brambor. Pozornému čtenáři rovněž jistě neunikne důležitý fakt, jímž je hojné množství postních pokrmů. Byly to doby, kdy se žilo podle církevního kalendáře, a postních dnů v roce bylo mnoho.
    Kniha není věrným reprintem. Vzhledem k rozsahu Zíbrtem nashromážděnému materiálu byl kladen důraz na vlastní recepty a z textu byly vypuštěny dlouhé pasáže v latině a ve staré němčině, které by dnešnímu čtenáři mnoho neřekly nebo by byly pokládány za nudné a nepodstatné. Byly rovněž provedeny jazykové úpravy, aby se čtenáři dostalo toto dílo do rukou v současné češtině.
    Lze jen doufat, že se kniha stane nejen referenční příručkou a vhledem do kuchyně našich vzdálených předků, ale poskytne čtenářům i četné možnosti k experimentování, které jim přiblíží poznání dávných předků, k nimž vede nepochybně cesta i přes žaludek.

  • Druhý počin v edici Sporáček.

  • Původní ilustrace.

  • Redigoval, úvodním slovem a patřičnými vysvětlivkami vybavil Viktor Faktor.

  • Tuto knihu doporučují ke čtení Čítárny.

  • Náklad 1000 ks, V8 matné lamino 165 x 240 mm, 670 stran

  • ISBN: 978-80-7272-400-0, ISBN: 978-80-7272-351-5 (pdf), ISBN: 978-80-7272-352-2 (ePub)
  • Cena: 698 Kč (včetně DPH 10%)
  • Tato kniha vyšla v edici Sporáček.

  • Vychází současně elektronicky:


Zdeněk Justoň  Mediterranée - recepty středomořské kuchyně

  • Kniha o tom, že kulinářské umění a způsoby stolování patří k tomu, čím se lidská kultura liší od přírody.

  • Náklad 1000 ks, 130 x 200 mm, 148 stran

  • ISBN: 80-86019-57-8
  • Cena: 178 Kč (včetně DPH 10%)
  • Tato kniha vyšla v edici Sporáček.

Miloš Gerstner  Krkonošská kuchařka

  • Kniha receptů a regionálních zvyků.

  • Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Volovx Globator.

  • Přečtěte si recenzi na tuto knihu z Meredit.cz a pohleďte i na rozhovor s Martinem Gerstnerem o této knize..

  • Náklad 800 ks, V8 lesklé lamino 130 x 200 mm, 188 stran

  • ISBN: 978-80-7272-207-5, ISBN: 978-80-7207-741-0 - Volvox Globator
  • Cena: 199 Kč (včetně DPH 10%)
  • Tato kniha vyšla v edici Sporáček.

Viktor Faktor  Švejkova kuchařka

  • Sepsal známý kulinář Viktor Faktor a doslovem vybavil známý haškolog Tomáš Mazal.

  • Jedinečný výběr originálních receptů ze starého Rakouska-Uherska tak, jak je vařily naše prababičky a jak jsou zmiňovány v knize Dobrý voják Švejk.

  • Přečtěte si recenzi na tuto knihu z Týdne.

  • Náklad 1500 ks, Vá matné lamino parciální lak 130 x 200 mm, 296 stran

  • ISBN: 978-80-7272-208-2
  • Cena: 348 Kč (včetně DPH 10%)
  • Tato kniha vyšla v edici Sporáček.

*titul je vyprodaný, připravuje se dotisk